Kaj je UI?

UI je kratica v angleškem jeziku za izraz »user interface«, ki v prevodu pomeni »uporabniški vmesnik«. Je videz, občutek, predstavitev in interaktivnost izdelka. Izraz »uporabniški vmesnik« se striktno nanaša na digitalni svet. Je točka, kjer se srečata uporabnik in izdelek, ki ga uporabnik uporablja: zaslon na dotik na pametnem telefonu, zaslon za izbiro napitka na kavnem aparatu, itd.

V kontekstu spletnih strani, spletnih trgovin in spletnih aplikacij, oblikovanje uporabniškega vmesnika v veliki meri zajema oblikovanje spletne strani, spletne trgovine ali spletne aplikacije, na način, da je njena uporaba čim bolj intuitivna, to pa pomeni, da je potrebno skrbno oblikovati vsak vizualni element, ki ga bo končni uporabnik videl in uporabljal pri vsakodnevni uporabi. Oblikovalec uporabniškega vmesnika pri svojem delu premišljuje o ikonah, gumbih, pisavah in barvnih shemah, razmakih med različnimi elementi, slikah in odzivnem dizajnu.

Kaj je UX?

UX je kratica v angleškem jeziku za izraz »user experience«, ki v prevodu pomeni »uporabniška izkušnja«. V najširšem pomenu predstavlja vse aspekte uporabniške interakcije s podjetjem, njegovimi storitvami in z njegovimi produkti. Izraz uporabniška izkušnja lahko uporabimo tudi za ne-digitalne storitve ali izdelke: ulične svetilke, avtomobile, lesene police, itd.

V svojem bistvu, se izraz »uporabniška izkušnja« lahko nanaša na vse, kar lahko kot uporabniki doživimo oziroma izkusimo pa naj bo to spletna stran, kavni avtomat ali le obisk fizične trgovine. Izraz se nanaša na interakcijo med uporabnikom in produktom ali storitvijo. Oblikovalec uporabniške izkušnje se tako osredotoča na vse različne elemente, ki lahko oblikujejo to interakcijo.

Oblikovalec uporabniške izkušnje se osredotoča na občutke uporabnika pri uporabi produkta ali storitve in kako enostavna je uporaba za stranko. Pri oblikovanju spletnih strani, spletnih trgovin in spletnih aplikacij je zato oblikovanje uporabniške izkušnje ključno, ker lahko neposredno vpliva na dosego ciljev: obisk spletne strani ali trgovine, število oddanih povpraševanj, število nakupov,...

Vas zanima izdelava spletne strani ali spletne trgovine?

Kako UI in UX vplivata na uspešnost vaše spletne strani ali spletne trgovine?

Kaj je torej bolj pomembno za uspešnost vaše spletne strani, spletne trgovine ali spletne aplikacije? Dober UX ali dober UI? Odgovor je, da oboje!

Na oblikovanje UX in UI je potrebno gledati vzajemno: UI brez UX je, kot da bi spletna stran izgledala lepo, nihče pa je nebi znal uporabljati na način, da bi iz nje pridobil informacije, ki jih potrebuje. UX brez UI pa pomeni, da bi sicer uporabnik vedel iz spletne strani pridobiti informacije, vendar bi spletna stran izgledala tako slabo, da bi se redko kdaj na njo vrnil.

Dobra uporabniška izkušnja se začne z UX in nadaljuje z UI. Pri produkciji spletnih strani, spletnih trgovin ali spletnih aplikacij v našem podjetju vedno gledamo na izdelek iz vseh zornih kotov, kar pomeni, da tudi vedno upoštevamo ne samo izgled končnega izdelka, ampak tudi način, kako bodo končni uporabniki ta izdelek uporabljali. Še več: tudi po zaključku produkcije, lahko nastavimo različne meritve in ključne indikatorje uporabe na način, da spremljamo načine uporabe in jih po potrebi nadgradimo glede na to, kako končni uporabniki uporabljajo spletno stran, spletno trgovino ali spletno aplikacijo.